Hoe onderhoud je een horloge
Iedereen die een horloge heeft aangeschaft weet dat je er voorzichtig moet zijn en dat er ook van tijd tot tijd een keer onderhoud moet plaatsvinden. Veel mensen weten niet hoe/waar/wanneer dit moet. Hierom hebben wij een paar tips gegeven over het onderhouden van een horloge.
Schokken en Trillingen
Probeer het horloge te beschermen tegen schokken en trillingen. Veel mechanische horloges hebben het label “schokbestendig”. Hoewel deze horloges onderhevig kunnen zijn aan schokken, is het verstandig om je horloge zo veel mogelijk te beschermen tegen heftige schokken en stoten. Ondanks het “schokbestendig” label hebben deze horloges delicate onderdelen die beschadigd kunnen raken door harde schokken. Draag het horloge daarom niet als u tennist, golft of andere sporten beoefent waarbij het horloge aan hevige schokken kan worden blootgesteld.
Zorg ervoor dat het horloge waterdicht blijft
Wist je dat je regelmatig de waterdichtheid van je horloge moet checken? Ook als het horloge aangeeft dat die tot 100 meter waterdicht is. Na verloop van tijd kunnen de pakkingen van het horloge uitdrogen en verslijten, waardoor er onbedoeld vocht in het uurwerk kan binnendringen en onvermijdelijk tot roest kan leiden. Test uw horloge om de twee tot drie jaar om er zeker van te zijn dat uw horloge waterbestendig is.
Het glas van je horloge
Oeps, er zit een kras in je horlogeglas! Laat het zo snel mogelijk repareren door een ervaren horlogemaker om schade te voorkomen. Zelfs diepe krassen zijn voldoende om vocht en vuil in je horloge te laten opduiken. De glasscherven van zo een kras kunnen ook de wijzerplaten, wijzers en het uurwerk beschadigen. Of ze nou klein of groot zijn. Wil je nou het liefst zeker zijn dat er geen krassen komen in je horloge? Dan raden wij aan om een horloge te kiezen met een saffierglas. Dit horlogeglas is het sterkste glas wat er is en het krast dus ook niet.
Houd je horloge in beweging en vermijd chemicaliën
Wil je jouw mechanische uurwerk een zo lang mogelijk leven geven? Dan moet het horloge in beweging blijven, als hij te lang niet wordt gebruikt en dus stil staat, dan verdroogt de olie en raakt het de smerende werking kwijt. Het horloge functioneert onregelmatig en bepaalde onderdelen tonen sneller tekenen van slijtage als er ingedroogde olie aanwezig is. Om dit te voorkomen is het belangrijk om het horloge regelmatig op te winden, maar ook de gelegenheid te geven om af te lopen. Het is niet aanbevolen om het horloge constant met een opgewonden veer te laten lopen. Als je een automatisch horloge hebt, kun je gebruik maken van een maatcilinders om je horloge op te winden. Als je vermoedens hebt dat er roest in je horloge zit, wacht dan niet en neem contact op met een expert. Het is ook belangrijk om je horloge niet in de buurt van chemicaliën te laten begeven. Chloor, kwik, alcohol en haarlak kunnen allemaal de kleur van de materialen die worden gebruikt aantasten. Dit is voornamelijk op goudkleurige horloges.
Voer zelf geen reparaties uit
Het belangrijkste advies wat wij geven is dat je nooit een reparatie zelf moet uitvoeren vanwege de volgende redenen. Een uurwerk bestaat uit een hoop onderdelen die allemaal aan elkaar verbonden zijn en zonder de juiste kennis weet je niet wat waar hoort. Ook is er risico om het horloge onherstelbaar te beschadigen. Ook zijn er risico’s om de horloges niet meer waterdicht te krijgen. Het beste is om langs te gaan bij een officiële dealer. Bij Saffier Juwelier zijn wij officieel dealer van een groot aantal exclusieve horlogemerken.